CET6 2019年6月 第1套 · 听力
- 00:00:41 - Section A · 第 1 篇 · 1–4 题
- 00:03:55 - Section A · 第 2 篇 · 5–8 题
- 00:08:02 - Section B · 第 1 篇 · 9–11 题
- 00:11:09 - Section B · 第 2 篇 · 12–15 题
- 00:15:03 - Section C · 第 1 篇 · 16–18 题
- 00:18:58 - Section C · 第 2 篇 · 19–21 题
- 00:22:53 - Section C · 第 3 篇 · 22–25 题
- 原页面:https://english-exam.lazynote.cn/cet6/sections/listening/2019-06-1/
- 音频包含开场说明;第一个正式分段从 00:41 开始。
Transcript
Questions 1–4
1 W: Hi, my name’s Cathy. Nice to meet you!
2 M: Nice to meet you too, Cathy. My name’s John. I’m a university friend of the bride. What about you? Who do you know at this party?
3 W: I am a colleague of Brenda. I was a little surprised to be invited, to be honest. We’ve only been working together the last six months, but we quickly became good friends. We just wrapped up a project with a difficult client last week. I bet Brenda is glad it’s done with, and she can focus on wedding preparations.
4 M: Oh, yes, so you’re Cathy from the office. Actually I’ve heard a lot about you, and that project. The client sounded like a real nightmare.
5 W: Oh, he was. I mean we deal with all kinds of people on a regular basis. It’s part of the job, but he was especially particular, enough about that. What line of work are you in?
6 M: Well, right out of college, I worked in advertising for a while. Recently though, I turned my photography hobby into a small business. I’ll actually be taking photos during the big event as a wedding gift.
7 W: That sounds wonderful, and very thoughtful of you. I bake just as a hobby but Brenda has asked me to do the cake for the wedding. I was a bit nervous saying yes, because I’m far from a professional.
8 M: Did you bake the cookies here at the party tonight?
9 W: Yes, I got the idea from a magazine.
10 M: They’re delicious. You’ve got nothing to worry about. You’re a natural.
11 W: You really think so?
12 M: If you hadn’t told me that, I would have guessed they were baked by the restaurant. You know, with your event planning experience, you could very well open your own shop.
13 W: One step at a time. First I’ll see how baking the wedding cake goes. If it’s not a disaster, maybe I’ll give it some more thought.
Questions 5–8
1 M: You are heading for a completely different world now that you are about to graduate from high school.
2 W: I know it’s the end of high school, but many of my classmates are going on to the same university and we are still required to study hard, so what’s the difference?
3 M: Many aspects are different here at university. The most important one is that you have to take more individual responsibility for your actions. It’s up to your own self-discipline how much effort you put into study. Living in college dormitories, there are no parents to tell you to study harder or stop wasting time. Lecturers have hundreds of students and they are not going to follow you up or question you if you miss their lectures.
4 W: Nobody cares, you mean?
5 M: It’s not that nobody is concerned about you. It’s just that suddenly at university you are expected to behave like an adult, that means concentrating on the direction of your life in general and your own academic performance specifically.
6 W: For example?
7 M: Well, like you need to manage your daily, weekly and monthly schedules so that you will study regularly. Be sure to attend all classes and leave enough time to finish assignments and prepare well for examinations.
8 W: Okay, and what else is different?
9 M: Well, in college there are lots of distractions and you need to control yourself. You will make interesting friends, but you need only keep the friends who respect your student commitments. Also, there are a lot of wonderful clubs, but you shouldn’t allocate too much time to club activities, unless they are directly related to your study. It’s also your choice if you want to go out at night, but you will be foolish to let that affect your class performance during the day.
10 W: Well, I’m determined to do well at university and I guess I am going to have to grow up fast.
Questions 9–11
1 Most successful people are unorthodox persons whose minds wander outside traditional ways of thinking. Instead of trying to refine old formulas, they invent new ones.
2 When Jean-Claude Killy made the French national ski team in the early 1960s, he was prepared to work harder than anyone else to be the best. At the crack of dawn he would run up the slopes with his skis on, an unbelievably backbreaking activity. In the evening he would do weight lifting and running. But the other team members were working as hard and long as he was. He realized instinctively that simply training harder would never be enough.
3 Killy then began challenging the basic theories of racing technique. Each week he would try something different to see if he could find a better, faster way down the mountain. His experiments resulted in a new style that was almost exactly opposite the accepted technique of the time. It involved skiing with his legs apart for better balance and sitting back on the skis when he came to a turn. He also used ski poles in an unorthodox way—to propel himself as he skied. The explosive new style helped cut Killy’s racing time dramatically. In 1966 and 1967 he captured virtually every major skiing trophy. The next year he won three gold medals in the Winter Olympics, a record in ski racing that has never been topped.
4 Killy learned an important secret shared by many creative people: innovations don’t require genius, just a willingness to question the way things have always been done.
Questions 12–15
1 Scientific experiments have demonstrated incredible ways to kill a guinea pig, a small furry animal. Emotional upsets generate powerful and deadly toxic substances. Blood samples taken from persons experiencing intense fear or anger when injected into guinea pigs have killed them in less than two minutes. Imagine what these poisonous substances can do to your own body.
2 Every thought that you have affects your body chemistry within a split second. Remember how you feel when you’re speeding down the highway and a big truck suddenly brakes twenty meters in front of you. A shockwave shoots through your whole system. Your mind produces instant reactions in your body.
3 The toxic substances that fear, anger, frustration, and stress produce not only kill guinea pigs but kill us off in a similar manner. It is impossible to be fearful, anxious, irritated, and healthy at the same time. It is not just difficult, it is impossible.
4 Simply put, your body’s health is a reflection of your mental health. Sickness will often then be a result of unresolved inner conflicts which in time show up in the body.
5 It is also fascinating how our subconscious mind shapes our health. Do you recall feeling sick on a day when you didn’t want to go to school? Headaches brought on by fear?
6 The mind-body connection is such that if, for example, we want to avoid something, very often our subconscious mind will arrange it. Once we recognize that these things happen to us, we are halfway to doing something about them.
Questions 16–18
1 Teachers and students alike have experienced the curious paradox that beginners, as a rule, tend to think too little about what they are doing because they think too much about what they are doing. Take, for example, people who are learning to play basketball or the piano. They have to give so much thought and attention to the low-level mechanics of handling the ball or fingering the keys or reading the music, that they are unable to give any thought to the thing that matters—the game, or the music, respectively.
2 With experts, it’s just the other way around. They’re open to the tactical possibilities and the musical challenges precisely because they’re freed, through skill, from the need to pay attention to the low-level details of how to play. Indeed, when the expert pays attention to the mechanics, this is liable to disrupt performance.
3 This has led some to say that the expert operates in a zone “beyond thought”, in a state of flow. But this is misleading. Expert performance is not beyond thought.
4 Smart basketball players or skilled musicians need to pay close attention to the demands of high performance, to the challenges to be overcome. What they don’t need to do—what would be a distraction—is to have to think about where their fingers are, or how to control the ball while running. It’s not mechanics, but the play itself, that absorbs the expert’s intelligence.
5 A nice video published online last month sheds light on expertise and the conscious mind. The video reports a new study using an eye-tracking device.
6 It turns out that the less skilled pianist spends more time looking at her fingers than does the expert who, in contrast, is more likely to be looking at the sheet of music, or looking ahead at keys he’s not yet playing. In general, the expert’s gaze was calmer and more stable.
7 This is not a surprising finding. It supports what we might almost think of as conventional wisdom.
8 But it’s remarkable for all that, nonetheless. The eye tracker gives expert and learning performers a glimpse into what they do without thinking about it.
9 The topic of the nature of skill—and the differences between beginners and experts—has been one of considerable discussion in cognitive science and philosophy.
Questions 19–21
1 Every summer when I top up my selection of summer outfits from the department stores, my eyes would nearly pop out of my head. I’m overwhelmed with a wide range of different slimming products each year. And more shockingly, these products are often advocated by very slim models.
2 Having lived in Asia for almost 10 years now, I’ve seen various dieting tips come and go. I remember in Japan, people heading directly to the fruit section in the supermarket, when the banana diet was at its peak. Then there was the black tea and oolong tea diet, followed by the soybean diet and the tomato juice diet. The list goes on and on.
3 Apart from what people eat, I’ve also seen many interesting slimming products. In Hong Kong, I’ve seen girls wrapping their whole body or both legs up with a special type of slimming tape which is supposed to help make them thinner. But it just reminded me of the roasted ham my mother usually puts on the dinner table at Christmas. Then there were the face slimming rollers that were said to improve your blood circulation and make your face smaller.
4 Personally I do not believe in any of these slimming gadgets and I think I have a very different perspective when it comes to the definition of what is beautiful. Asian women prefer to avoid the sun, because being pale or white is considered beautiful whereas a tanned complexion is considered much more beautiful and sexy in the West. It is most certainly shaped by a person’s culture as well as how they were raised in their childhood.
5 As each summer season approaches, there’s no escape from it. But it’s not only women who are affected by this pressure to look good. Men aspire to be able to show off their 6 packs, or their v-shaped backs and there’s a growing market of slimming pills aimed at men too.
6 I think no matter what diets we follow or what slimming products we obsess ourselves with, at the end of the day there’s no magic trick to shape up for the summer. Eat in a balanced way and incorporate the right level of physical activity. For me, this still seems to be the best plan.
Questions 22–25
1 Skin may seem like a superficial human attribute, but it’s the first thing we notice about anyone we meet. As a zoologist focusing on the studies of apes and monkeys, I’ve been studying why humans evolved to become the naked ape, and why skin comes in so many different shades around the world.
2 We can make a very good estimate from the fossil record that humans probably evolved naked skin around a million and a half years ago, and meanwhile they mostly lost their coat of fur. Today we have a few patches of hair remaining on various parts of our bodies, but compared with apes and monkeys, we have very little. Basically, we turned our skin darker to serve as a natural sun protector in the place of the hair we lost.
3 We think we lost this hair because of the need to keep ourselves cool when we were moving around vigorously in a hot environment. We can’t really lose heat by breathing quickly and loudly like dogs. We have to do it by sweating. So we evolved the ability to sweat plentifully and lost most of our fur.
4 Most animals protect themselves from the sun with fur. What we did in our ancestry was to produce more permanent natural coloring in our skin cells.
5 This was really an important revolution in human history because it allowed us to continue to evolve in equatorial environments. It really made it possible for us to continue along the path toward modern humans in Africa.
6 For most of human history we all had dark skin. What we see today is the product of evolutionary events resulting from the dispersal of a few human populations out of Africa around 60,000 to 70,000 years ago.
7 Our species originated around 200,000 years ago and underwent tremendous diversification—culturally, technologically, linguistically, artistically—for 130,000 years. After that, a few small populations left Africa to populate the rest of the world. These early ancestors of modern Eurasians dispersed into parts of the world that had more seasonal sunshine and much lower levels of sun radiation. It’s in these populations that we begin to see real changes in the genetic makeup of natural coloring.
8 Today, skin color is evolving via new mixtures of people coming together and having children with new mixtures of skin color genes. We can see this in almost every large city worldwide. Not only the coloring genes, but lots of other genes are getting mixed up, too.
Questions, Answers & Analysis
Section A · Long Conversations
1. What did Cathy and Brenda finish doing last week?
- A. A six-month-long negotiation.
- B. Preparations for the party.
- C. A project with a troublesome client.
- D. Gift wrapping for the colleagues.
Answer: C — A project with a troublesome client.
We just wrapped up a project with a difficult client last week.
Analysis
Paraphrase
- wrapped up a project with a difficult client ↔ A project with a troublesome client
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
2. What is John going to do for Brenda?
- A. Take wedding photos.
- B. Advertise her company.
- C. Start a small business.
- D. Throw a celebration party.
Answer: A — Take wedding photos.
I’ll actually be taking photos during the big event as a wedding gift.
Analysis
Paraphrase
- taking photos during the big event ↔ Take wedding photos
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
3. How did Cathy feel when asked to bake the cake?
- A. Hesitant.
- B. Nervous.
- C. Flattered.
- D. Surprised.
Answer: B — Nervous.
I was a bit nervous saying yes, because I’m far from a professional.
Analysis
Paraphrase
- I was a bit nervous ↔ Nervous
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
4. What does the man suggest the woman do?
- A. Start her own bakery.
- B. Improve her baking skill.
- C. Share her cooking experience.
- D. Prepare for the wedding
Answer: A — Start her own bakery.
with your event planning experience, you could very well open your own shop.
Analysis
Paraphrase
- open your own shop ↔ Start her own bakery
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
5. What does the man say about college students as compared with high schoolers?
- A. They have to spend more time studying.
- B. They have to participate in club activities.
- C. They have to be more responsible for what they do.
- D. They have to choose a specific academic discipline.
Answer: C — They have to be more responsible for what they do.
Many aspects are different here at university. The most important one is that you have to take more individual responsibility for your actions.
Analysis
Paraphrase
- take more individual responsibility for your actions ↔ be more responsible for what they do
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
6. What are college students expected to do according to the man?
- A. Get ready for a career.
- B. Make a lot of friends.
- C. Set a long-term goal.
- D. Behave like adults.
Answer: D — Behave like adults.
It’s just that suddenly at university you are expected to behave like an adult, that means concentrating on the direction of your life in general and your own academic performance specifically.
Analysis
Paraphrase
- behave like an adult ↔ Behave like adults.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
7. What kind of friends does the man suggest the woman make as a college student?
- A. Those who share her academic interests.
- B. Those who respect her student commitments.
- C. Those who can help her when she is in need.
- D. Those who go to the same clubs as she does.
Answer: B — Those who respect her student commitments.
You will make interesting friends, but you need only keep the friends who respect your student commitments.
Analysis
Paraphrase
- keep the friends who respect your student commitments ↔ Those who respect her student commitments.
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
8. What kind of club activities should college students engage in according to the man?
- A. Those helpful for tapping their potential.
- B. Those conducive to improving their social skills.
- C. Those helpful for cultivating individual interests.
- D. Those conducive to their academic studies.
Answer: D — Those conducive to their academic studies.
Also, there are a lot of wonderful clubs, but you shouldn’t allocate too much time to club activities, unless they are directly related to your study.
Analysis
Paraphrase
- directly related to your study ↔ Those conducive to their academic studies.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
Section B · Passages
9. What does the speaker say about most successful people?
- A. They break away from traditional ways of thinking.
- B. They are prepared to work harder than anyone else.
- C. They are good at refining old formulas.
- D. They bring their potential into full play.
Answer: A — They break away from traditional ways of thinking.
Most successful people are unorthodox persons whose minds wander outside traditional ways of thinking. Instead of trying to refine old formulas, they invent new ones.
Analysis
Paraphrase
- minds wander outside traditional ways of thinking ↔ break away from traditional ways of thinking
- they invent new ones ↔ break away from traditional ways of thinking
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
10. What does the speaker say about Killy’s experiments?
- A. They contributed to the popularity of skiing worldwide.
- B. They resulted in a brand-new style of skiing techniques.
- C. They promoted the scientific use of skiing poles.
- D. They made explosive news in the sports world.
Answer: B — They resulted in a brand-new style of skiing techniques.
His experiments resulted in a new style that was almost exactly opposite the accepted technique of the time.
Analysis
Paraphrase
- resulted in a new style ↔ resulted in a brand-new style of skiing techniques
- almost exactly opposite the accepted technique of the time ↔ a brand-new style of skiing techniques
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
11. What is said to be Killy’s biggest honor in his skiing career?
- A. He was recognized as a genius in the world of sports.
- B. He competed in all major skiing events in the world.
- C. He won three gold medals in one Winter Olympics.
- D. He broke three world skiing records in three years.
Answer: C — He won three gold medals in one Winter Olympics.
The next year he won three gold medals in the Winter Olympics, a record in ski racing that has never been topped.
Analysis
Paraphrase
- he won three gold medals in the Winter Olympics ↔ He won three gold medals in one Winter Olympics.
- a record in ski racing that has never been topped ↔ He won three gold medals in one Winter Olympics.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
12. What happens to guinea pigs, when blood samples of angry people are injected into them?
- A. They appear restless.
- B. They lose consciousness.
- C. They become upset.
- D. They die almost instantly.
Answer: D — They die almost instantly.
Blood samples taken from persons experiencing intense fear or anger when injected into guinea pigs have killed them in less than two minutes.
Analysis
Paraphrase
- killed them in less than two minutes ↔ They die almost instantly.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
13. What does the speaker say about every thought you have?
- A. It has an instant effect on your body chemistry.
- B. It keeps returning to you every now and then.
- C. It leaves you with a long lasting impression.
- D. It contributes to the shaping of your mind.
Answer: A — It has an instant effect on your body chemistry.
Every thought that you have affects your body chemistry within a split second.
Analysis
Paraphrase
- affects your body chemistry within a split second ↔ It has an instant effect on your body chemistry.
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
14. What does the speaker say about every thought you have?
- A. To succeed while feeling irritated.
- B. To feel happy without good health.
- C. To be free from frustration and failure.
- D. To enjoy good health while in dark moods.
Answer: D — To enjoy good health while in dark moods.
It is impossible to be fearful, anxious, irritated, and healthy at the same time. It is not just difficult, it is impossible.
Analysis
Paraphrase
- impossible to be fearful, anxious, irritated, and healthy at the same time ↔ To enjoy good health while in dark moods.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
15. What does the passage say about our mind and body?
- A. They are closely connected.
- B. They function in a similar way.
- C. They are too complex to understand.
- D. They are too complex to understand.
Answer: A — They are closely connected.
The mind-body connection is such that if, for example, we want to avoid something, very often our subconscious mind will arrange it.
Analysis
Paraphrase
- The mind-body connection ↔ They are closely connected.
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
Section C · Lectures
16. What does the speaker say about beginners and expert pianists?
- A. They differ in their appreciation of music.
- B. They focus their attention on different things.
- C. They finger the piano keys in different ways.
- D. They choose different pieces of music to play.
Answer: B — They focus their attention on different things.
They have to give so much thought and attention to the low-level mechanics of handling the ball or fingering the keys or reading the music, that they are unable to give any thought to the thing that matters—the game, or the music, respectively. With experts, it’s just the other way around. They’re open to the tactical possibilities and the musical challenges precisely because they’re freed, through skill, from the need to pay attention to the low-level details.
Analysis
Paraphrase
- give so much thought and attention to the low-level mechanics ↔ focus their attention on different things
- it’s just the other way around ↔ different things
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
17. What do smart basketball players do according to the speaker?
- A. They manage to cooperate well with their teammates.
- B. They use effective tactics to defeat their competitors.
- C. They try hard to meet the spectators’ expectations.
- D. They attach great importance to high performance.
Answer: D — They attach great importance to high performance.
Smart basketball players or skilled musicians need to pay close attention to the demands of high performance, to the challenges to be overcome.
Analysis
Paraphrase
- pay close attention to the demands of high performance ↔ attach great importance to high performance
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
18. What do we learn about the new study published in an online video?
- A. It marks a breakthrough in behavioral science.
- B. It adopts a conventional approach to research.
- C. It supports a piece of conventional wisdom.
- D. It gives rise to controversy among experts.
Answer: C — It supports a piece of conventional wisdom.
This is not a surprising finding. It supports what we might almost think of as conventional wisdom.
Analysis
Paraphrase
- It supports what we might almost think of as conventional wisdom ↔ It supports a piece of conventional wisdom
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
19. What overwhelms the speaker when she buys her summer outfits each year?
- A. People’s envy of slim models.
- B. People’s craze for good health.
- C. The increasing range of fancy products.
- D. The great variety of slimming products.
Answer: D — The great variety of slimming products.
I’m overwhelmed with a wide range of different slimming products each year.
Analysis
Paraphrase
- a wide range of different slimming products ↔ The great variety of slimming products
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- C.
20. What does the speaker think of girls wrapping their legs up with slimming tape?
- A. They appear vigorous.
- B. They appear strange.
- C. They look charming.
- D. They look unhealthy.
Answer: B — They appear strange.
In Hong Kong, I’ve seen girls wrapping their whole body or both legs up with a special type of slimming tape which is supposed to help make them thinner. But it just reminded me of the roasted ham my mother usually puts on the dinner table at Christmas.
Analysis
Paraphrase
- it just reminded me of the roasted ham ↔ They appear strange.
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
21. What does the speaker think affects people’s interpretation of beauty?
- A. Culture and upbringing.
- B. Wealth and social status.
- C. Peer pressure.
- D. Media influence.
Answer: A — Culture and upbringing.
It is most certainly shaped by a person’s culture as well as how they were raised in their childhood.
Analysis
Paraphrase
- a person’s culture ↔ Culture and upbringing.
- how they were raised in their childhood ↔ Culture and upbringing.
Why the other options are wrong
- B.
- C.
- D.
22. What does the speaker mainly talk about?
- A. The relation between hair and skin.
- B. The growing interest in skin studies.
- C. The color of human skin.
- D. The need of skin protection.
Answer: C — The color of human skin.
As a zoologist focusing on the studies of apes and monkeys, I’ve been studying why humans evolved to become the naked ape, and why skin comes in so many different shades around the world.
Analysis
Paraphrase
- why skin comes in so many different shades around the world ↔ The color of human skin.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
23. What had probably caused humans to lose most of their hair one and a half million years ago?
- A. The necessity to save energy.
- B. Adaptation to the hot environment.
- C. The need to breathe with ease.
- D. Dramatic climate changes on earth.
Answer: B — Adaptation to the hot environment.
We think we lost this hair because of the need to keep ourselves cool when we were moving around vigorously in a hot environment.
Analysis
Paraphrase
- the need to keep ourselves cool when we were moving around vigorously in a hot environment ↔ Adaptation to the hot environment.
Why the other options are wrong
- A.
- C.
- D.
24. What does the speaker say protected early humans from the sun?
- A. Leaves and grass.
- B. Man-made shelter.
- C. Their skin coloring.
- D. Hair on their skin.
Answer: C — Their skin coloring.
Basically, we turned our skin darker to serve as a natural sun protector in the place of the hair we lost.
Analysis
Paraphrase
- we turned our skin darker to serve as a natural sun protector ↔ Their skin coloring.
Why the other options are wrong
- A.
- B.
- D.
25. What happened after humans migrated from Africa to other parts of the world?
- A. Their genetic makeup began to change.
- B. Their communities began to grow steadily.
- C. Their children began to mix with each other.
- D. Their pace of evolution began to quicken.
Answer: A — Their genetic makeup began to change.
These early ancestors of modern Eurasians dispersed into parts of the world that had more seasonal sunshine and much lower levels of sun radiation. It’s in these populations that we begin to see real changes in the genetic makeup of natural coloring.
Analysis
Paraphrase
- we begin to see real changes in the genetic makeup of natural coloring ↔ Their genetic makeup began to change.
Why the other options are wrong
-
B.
-
C.
-
D.
-
Source: Lazynote listening page
-
Chinese text is stored as Obsidian comments (“).