CET6 2020年9月 第1套 · 听力

  • 00:00:36 - Section A · 第 1 篇 · 1–4 题
  • 00:03:58 - Section A · 第 2 篇 · 5–8 题
  • 00:07:42 - Section B · 第 1 篇 · 9–11 题
  • 00:10:36 - Section B · 第 2 篇 · 12–15 题
  • 00:14:15 - Section C · 第 1 篇 · 16–18 题
  • 00:18:13 - Section C · 第 2 篇 · 19–21 题
  • 00:21:56 - Section C · 第 3 篇 · 22–25 题

Transcript

Questions 1–4

1 M: You are a professor of physics at the University of Oxford. You’re a senior advisor at the European Organization for Nuclear Research. You also seem to tour the globe tirelessly, giving talks. And in addition, you have your own weekly TV show on science. Where do you get the energy?

2 W: Oh, well, I just love what I do. I’m extremely fortunate to have this life, doing what I love doing.

3 M: Professor, what exactly is your goal? Why do you do all of these?

4 W: Well, as you said, I do have different things going on. But these, I think, can be divided into two groups: the education of science and the further understanding of science.

5 M: Don’t these two things get in the way of each other? What I mean is, doesn’t giving lectures take time away from the lab?

6 W: Not really, no. I love teaching, and I don’t mind spending more time doing that now than in the past. Also, what I will say is that teaching a subject helps me comprehend it better myself. I find that it furthers my own knowledge when I have to explain something clearly, when I have to aid others in understanding it, and when I have to answer questions about it. Teaching at a high level can be very stimulating for anyone, no matter how much expertise they may already have in the field they are instructing.

7 M: Are there any scientific breakthroughs that you see on the near horizon, a significant discovery or invention we can expect soon?

8 W: The world is always conducting science, and there are constantly new things being discovered. In fact, right now we have too much data sitting in computers. For example, we have thousands of photos of planet Mars taken by telescopes that nobody has ever seen. We have them, yet nobody has had time to look at them with their own eyes, let alone analyze them.

Questions 5–8

1 M: Do you think dreams have special meanings?

2 W: No, I don’t think they do.

3 M: I don’t either. But some people do. I would say people who believe that dreams have special meanings are superstitious, especially nowadays. In the past, during the times of ancient Egypt, Greece or China, people used to believe that dreams could foresee the future. But today, with all the scientific knowledge that we have, I think it’s much harder to believe in these sorts of things.

4 W: My grandmother is superstitious, and she thinks dreams can predict the future. Once she dreamed that the flight she was due to take the following day crashed. Can you guess what she did? She didn’t take that flight. She didn’t even bother to go to the airport the following day. Instead, she took the same flight but a week later. And everything was fine, of course. No plane ever crashed.

5 M: How funny! Did you know that flying is actually safer than any other mode of transport? It’s been statistically proven. People can be so irrational sometimes.

6 W: Yes, absolutely. But even if we think they are ridiculous, emotions can be just as powerful as rational thinking.

7 M: Exactly. People do all sorts of crazy things because of their irrational feelings. But in fact, some psychologists believe that our dreams are the result of our emotions and memories from that day. I think it was Sigmund Freud who said that children’s dreams were usually simple representations of their wishes, things they wished would happen. But in adults, dreams are much more complicated reflections of their more sophisticated sentiments.

8 W: Isn’t it interesting how psychologists try to understand using the scientific method something as bizarre as dreams? Psychology is like the rational study of irrational feelings.

Questions 9–11

1 While some scientists explore the surface of Antarctica, others are learning more about a giant body of water four kilometers beneath the ice pack. Scientists first discovered Lake Vostok in the 1970s by using radio waves that penetrate the ice. Since then, they have used sound waves and even satellites to map this massive body of water.

2 How does the water in Lake Vostok remain liquid beneath an ice sheet? “The thick glacier above acts like an insulating blanket and keeps the water from freezing,” says Martin Siegert, a glaciologist from the University of Wales. In addition, geothermal heat from deep within the earth may warm the hidden lake. The scientists suspect that micro-organisms may be living in Lake Vostok, closed off from the outside world for more than 2 million years.

3 Anything found there will be totally alien to what’s on the surface of the earth, says Siegert. Scientists are trying to find a way to drill into the ice and draw water samples without causing contamination. Again, robots might be the solution. If all goes as planned, a drill-shaped robot will melt through the surface ice. When it reaches the lake, it will release another robot that can swim in the lake, take pictures, and look for signs of life.

4 The scientists hope their discoveries will shed light on life in outer space, which might exist in similar dark and airless conditions. Recently, close-up pictures of Jupiter’s moon, Europa, show signs of water beneath its icy surface. Once tested in Antarctica, robots could be sent to Europa to search for life there too.

Questions 12–15

1 The idea to study the American Indian tribe Tarahumaras came to James Copeland in 1984 when he discovered that very little research had been done on their language. He contacted a tribe member through a social worker who worked with the tribesmen in Mexico. At first, the tribe member, named Gonzalez, was very reluctant to cooperate. He told Copeland that no amount of money could buy his language. But after Copeland explained to him what he intended to do with his research and how it would benefit the Tarahumaras, Gonzalez agreed to help. He took Copeland to his village and served as an intermediary. Copeland says, “Thanks to him, the Tarahumaras understood what our mission was and started trusting us.”

2 Entering the world of the Tarahumaras has been a laborious project for Copeland. To reach their homeland he must drive two and a half days from Houston, Texas. He loads up his vehicle with goods that the tribesmen can’t easily get, and gives the goods to them as a gesture of friendship. The Tarahumaras, who don’t believe in accumulating wealth, take the food and share it among themselves.

3 For Copeland, the experience has not only been academically satisfying, but also has enriched his life in several ways. “I see people rejecting technology and living a very hard, traditional life, which offers me another notion about the meaning of progress in the western tradition,” he says. “I experience the simplicity of living in nature that I would otherwise only be able to read about. I see a lot of beauty in their sense of sharing and concern for each other.”

Questions 16–18

1 What is a radical? It seems today that people are terrified of the term, particularly of having the label attached to them. Accusing individuals or groups of being radical often serves to silence them into submission, thereby maintaining the existing state of affairs, and, more important, preserving the power of a select minority who are mostly wealthy white males in western society.

2 Feminism is a perfect example of this phenomenon. The women’s movement has been plagued by stereotypes, misrepresentations by the media, and accusations of man-hating and radicalism, when the basic foundation of feminism is simply that women deserve equal rights in all facets of life. When faced with the threat of being labelled radical, women back down from their worthy calls and consequently participate in their own oppression.

3 It has gotten to the point that many women are afraid to call themselves feminists because of the stigma attached to the word. If people refuse to be controlled and intimidated by stigmas, the stigmas lose all their power. Without fear on which they feed, such stigmas can only die.

4 To me, a radical is simply someone who rebels against the norm or advocates a change in the existing state of affairs. On close inspection, it becomes clear that the norm is constantly evolving and therefore is not a constant entity.

5 So why then is deviation from the present situation such a threat when the state of affairs itself is unstable and subject to relentless transformation?

6 It all goes back to maintaining the power of those who have it and preventing the right of those who don’t. In fact, when we look at the word “radical” in a historical context, nearly every figure we now hold up as a hero was considered a radical in his or her time. Radicals are people who effect change. They are the people about whom history is written. Abolitionists were radicals; civil rights activists were radicals; even the founders of our country in their fight to win independence from England were radicals. Their presence in history has changed the way our society functions, mainly by shifting the balance of power that previously existed. Of course, there are some radicals who’ve made a negative impact on humanity, but undeniably, there would simply be no progress without radicals. That being said, next time someone calls me a radical, I will accept that label with pride.

Questions 19–21

1 We are very susceptible to the influence of the people around us. For instance, you may have known somebody who has gone overseas for a year or so and has returned with an accent, perhaps. We become part of our immediate environment. None of us are immune to the influences of our own world, and let us not kid ourselves that we are untouched by the things and the people in our life.

2 Fred goes off to his new job at a factory. Fred takes his 10-minute coffee break, but the other workers take half an hour. Fred says, “What’s the matter with you guys?” Two weeks later, Fred is taking 20-minute breaks. A month later, Fred takes his half hour. Fred is saying, “If you can’t beat them, join them. Why should I work any harder than the next guy?”

3 The fascinating thing about being human is that generally we are unaware that there are changes taking place in our mentality. It is like returning to the city smog after some weeks in the fresh air—only then do we realize that we have become accustomed to the nasty smells. Mix with critical people and we learn to criticize; mix with happy people and we learn about happiness.

4 What this means is that we need to decide what we want from life and then choose our company accordingly. You may well say, “That is going to take some effort. It may not be comfortable. I may offend some of my present company.” Right, but it is your life.

5 Fred may say, “I’m always broke, frequently depressed. I’m going nowhere and I never do anything exciting.” Then we discover that Fred’s best friends are always broke, frequently depressed, going nowhere and wishing that life was more exciting. This is not a coincidence. Nor is it our business to stand in judgment of Fred. However, if Fred ever wants to improve his quality of life, the first thing he’ll need to do is recognize what has been going on all these years.

6 It’s no surprise that doctors as a profession suffer a lot of ill health because they spend their lives around sick people. Psychiatrists have a higher incidence of suicide in their profession for related reasons. Traditionally, 9 out of 10 children whose parents smoke, smoke themselves. Obesity is in part an environmental problem. Successful people have successful friends. And so the story goes on.

Questions 22–25

1 Virtually every American can recognize a dollar bill at a mere glance. Many can identify it by its sound or texture. But few people indeed can accurately describe the world’s most powerful, important currency.

2 The American dollar bill is colored with black ink on one side and green on the other; the exact composition of the paper and ink is a closely guarded government secret. Despite its weighty importance, the dollar bill actually weighs little. It requires nearly 500 bills to tip the scales at a pound. Not only is the dollar bill lightweight, but it also has a brief life span. Few dollar bills survive longer than 18 months.

3 The word “dollar” is taken from the German word “thaler,” the name for the world’s most important currency in the 16th century. The thaler was a silver coin first minted in 1518 under the reign of Charles V, Emperor of Germany.

4 The concept of paper money is a relatively recent innovation in the history of American currency. When the Constitution was signed, people had little regard for paper money because of its steadily decreasing value during the colonial era. Because of this lack of faith, the new American government minted only coins for common currency. Interest-bearing bank notes were issued at the same time, but their purpose was limited to providing money for urgent government crises, such as American involvement in the War of 1812.

5 The first noninterest-bearing paper currency was authorized by Congress in 1862, at the height of the Civil War. At this point, citizens’ old fears of devalued paper currency had calmed, and the dollar bill was born. The new green colored paper money quickly earned the nickname “greenback.”

6 Today, the American dollar bill is a product of the Federal Reserve, and is issued from the twelve Federal Reserve banks around the United States. The government keeps a steady supply of approximately two billion bills in circulation at all times.

7 Controversy continues to surround the true value of the dollar bill. American history has seen generations of politicians argue in favor of a gold standard for American currency. However, for the present, the American dollar bill holds the value that is printed on it, and little more. The only other guarantee on the bill is a Federal Reserve pledge as a confirmation in the form of government securities.

Questions, Answers & Analysis

Section A · Long Conversations

1. Why does the woman say she can be so energetic?

  • A. She can devote all her life to pursuing her passion.
  • B. Her accumulated expertise helps her to achieve her goals.
  • C. She can spread her academic ideas on a weekly TV show.
  • D. Her research findings are widely acclaimed in the world.

Answer: A — She can devote all her life to pursuing her passion.

Oh, well, I just love what I do. I’m extremely fortunate to have this life, doing what I love doing.

Analysis

Paraphrase

  • I just love what I do ↔ pursuing her passion
  • doing what I love doing ↔ devote all her life to pursuing her passion

Why the other options are wrong

  • B.
  • C.
  • D.

2. What has the woman been engaged in?

  • A. Provision of guidance for nuclear labs in Europe.
  • B. Touring the globe to attend science TV shows.
  • C. Overseeing two research groups at Oxford.
  • D. Science education and scientific research.

Answer: D — Science education and scientific research.

Well, as you said, I do have different things going on. But these, I think, can be divided into two groups: the education of science and the further understanding of science.

Analysis

Paraphrase

  • the education of science and the further understanding of science ↔ Science education and scientific research

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • C.

3. What does the woman say about the benefit teaching brings to her?

  • A. A better understanding of a subject.
  • B. A stronger will to meet challenges.
  • C. A broader knowledge of related fields.
  • D. A closer relationship with young people.

Answer: A — A better understanding of a subject.

Also, what I will say is that teaching a subject helps me comprehend it better myself. I find that it furthers my own knowledge when I have to explain something clearly.

Analysis

Paraphrase

  • helps me comprehend it better ↔ A better understanding of a subject

Why the other options are wrong

  • B.
  • C.
  • D.

4. How does the woman say new scientific breakthroughs can be made possible?

  • A. By applying the latest research methods.
  • B. By making full use of the existing data.
  • C. By building upon previous discoveries.
  • D. By utilizing more powerful computers.

Answer: B — By making full use of the existing data.

In fact, right now we have too much data sitting in computers. We have them, yet nobody has had time to look at them with their own eyes, let alone analyze them.

Analysis

Paraphrase

  • we have too much data sitting in computers ↔ making full use of the existing data
  • nobody has had time to look at them with their own eyes, let alone analyze them ↔ making full use of the existing data

Why the other options are wrong

  • A.
  • C.
  • D.

5. What do both speakers think of dreams?

  • A. They can predict future events.
  • B. They have no special meanings.
  • C. They have cultural connotations.
  • D. They cannot be easily explained.

Answer: B — They have no special meanings.

M: Do you think dreams have special meanings? W: No, I don’t think they do. M: I don’t either.

Analysis

Paraphrase

  • No, I don’t think they do. ↔ They have no special meanings.

Why the other options are wrong

  • A.
  • C.
  • D.

6. Why didn’t the woman’s grandmother take her scheduled flight?

  • A. It was canceled due to bad weather.
  • B. She overslept and missed the flight.
  • C. She dreamed of a plane crash.
  • D. It was postponed to the following day.

Answer: C — She dreamed of a plane crash.

Once she dreamed that the flight she was due to take the following day crashed. Can you guess what she did? She didn’t take that flight.

Analysis

Paraphrase

  • she dreamed that the flight she was due to take the following day crashed ↔ She dreamed of a plane crash.

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • D.

7. What does the woman say about people’s emotions?

  • A. They can be affected by people’s childhood experiences.
  • B. They may sometimes seem ridiculous to a rational mind.
  • C. They usually result from people’s unpleasant memories.
  • D. They can have an impact as great as rational thinking.

Answer: D — They can have an impact as great as rational thinking.

But even if we think they are ridiculous, emotions can be just as powerful as rational thinking.

Analysis

Paraphrase

  • emotions can be just as powerful as rational thinking ↔ They can have an impact as great as rational thinking.

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • C.

8. What did psychologist Sigmund Freud say about adults’ dreams?

  • A. They call for scientific methods to interpret.
  • B. They mirror their long-cherished wishes.
  • C. They reflect their complicated emotions.
  • D. They are often related to irrational feelings.

Answer: C — They reflect their complicated emotions.

But in adults, dreams are much more complicated reflections of their more sophisticated sentiments.

Analysis

Paraphrase

  • dreams are much more complicated reflections of their more sophisticated sentiments ↔ They reflect their complicated emotions.

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • D.

Section B · Passages

9. What did scientists first use to discover Lake Vostok in the 1970s?

  • A. Radio waves.
  • B. Sound waves.
  • C. Robots.
  • D. Satellites.

Answer: A — Radio waves.

Scientists first discovered Lake Vostok in the 1970s by using radio waves that penetrate the ice. Since then, they have used sound waves and even satellites to map this massive body of water.

Analysis

Paraphrase

  • by using radio waves that penetrate the ice ↔ Radio waves.

Why the other options are wrong

  • B.
  • C.
  • D.

10. What do scientists think about Lake Vostok?

  • A. It may be freezing fast beneath the glacier.
  • B. It may have micro-organisms living in it.
  • C. It may have certain rare minerals in it.
  • D. It may be as deep as four kilometers.

Answer: B — It may have micro-organisms living in it.

The scientists suspect that micro-organisms may be living in Lake Vostok, closed off from the outside world for more than 2 million years.

Analysis

Paraphrase

  • micro-organisms may be living in Lake Vostok ↔ It may have micro-organisms living in it.

Why the other options are wrong

  • A.
  • C.
  • D.

11. What do the scientists hope their discoveries will do?

  • A. Help understand life in freezing conditions.
  • B. Help find new sources of fresh water.
  • C. Provide information about other planets.
  • D. Shed light on possible life in outer space.

Answer: D — Shed light on possible life in outer space.

The scientists hope their discoveries will shed light on life in outer space, which might exist in similar dark and airless conditions.

Analysis

Paraphrase

  • shed light on life in outer space ↔ Shed light on possible life in outer space.

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • C.

12. Why did James Copeland want to study the American Indian tribe Tarahumaras?

  • A. He found there had been little research on their language.
  • B. He was trying to preserve the languages of the Indian tribes.
  • C. His contact with a social worker had greatly aroused his interest in the tribe.
  • D. His meeting with Gonzalez had made him eager to learn more about the tribe.

Answer: A — He found there had been little research on their language.

The idea to study the American Indian tribe Tarahumaras came to James Copeland in 1984 when he discovered that very little research had been done on their language.

Analysis

Paraphrase

  • very little research had been done on their language ↔ there had been little research on their language
  • he discovered ↔ He found

Why the other options are wrong

  • B.
  • C.
  • D.

13. How did Gonzalez help James Copeland?

  • A. He taught Copeland to speak the Tarahumaras language.
  • B. He persuaded the Tarahumaras to accept Copeland’s gifts.
  • C. He recommended one of his best friends as an interpreter.
  • D. He acted as an intermediary between Copeland and the villagers.

Answer: D — He acted as an intermediary between Copeland and the villagers.

He took Copeland to his village and served as an intermediary.

Analysis

Paraphrase

  • served as an intermediary ↔ acted as an intermediary between Copeland and the villagers

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • C.

14. What does the speaker say about James Copeland’s trip to the Tarahumaras village?

  • A. Unpredictable.
  • B. Unjustifiable.
  • C. Laborious.
  • D. Tedious.

Answer: C — Laborious.

Entering the world of the Tarahumaras has been a laborious project for Copeland.

Analysis

Paraphrase

  • a laborious project ↔ Laborious

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • D.

15. What impresses James Copeland about the Tarahumaras tribe?

  • A. Their appreciation of help from the outsiders.
  • B. Their sense of sharing and caring.
  • C. Their readiness to adapt to technology.
  • D. Their belief in creating wealth for themselves.

Answer: B — Their sense of sharing and caring.

I see a lot of beauty in their sense of sharing and concern for each other.

Analysis

Paraphrase

  • their sense of sharing and concern for each other ↔ Their sense of sharing and caring.

Why the other options are wrong

  • A.
  • C.
  • D.

Section C · Lectures

16. What usually happens when people are accused of being radical?

  • A. They tend to be silenced into submission.
  • B. They find it hard to defend themselves.
  • C. They will feel proud of being pioneers.
  • D. They will feel somewhat encouraged.

Answer: A — They tend to be silenced into submission.

Accusing individuals or groups of being radical often serves to silence them into submission, thereby maintaining the existing state of affairs.

Analysis

Paraphrase

  • serves to silence them into submission ↔ tend to be silenced into submission

Why the other options are wrong

  • B.
  • C.
  • D.

17. What is the speaker’s definition of a radical?

  • A. One who advocates violence in effecting change.
  • B. One who craves for relentless transformations,
  • C. One who acts in the interests of the oppressed.
  • D. One who rebels against the existing social order.

Answer: D — One who rebels against the existing social order.

To me, a radical is simply someone who rebels against the norm or advocates a change in the existing state of affairs.

Analysis

Paraphrase

  • rebels against the norm or advocates a change in the existing state of affairs ↔ rebels against the existing social order

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • C.

18. What does the speaker think of most radicals in the American history?

  • A. They tried to effect social change by force.
  • B. They disrupted the nation’s social stability.
  • C. They served as a driving force for progress.
  • D. They did more harm than good to humanity.

Answer: C — They served as a driving force for progress.

Of course, there are some radicals who’ve made a negative impact on humanity, but undeniably, there would simply be no progress without radicals.

Analysis

Paraphrase

  • there would simply be no progress without radicals ↔ They served as a driving force for progress.

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • D.

19. What does the speaker say about us as human beings?

  • A. Few of us can ignore changes in our immediate environment.
  • B. It is impossible for us to be immune from outside influence.
  • C. Few of us can remain unaware of what happens around us.
  • D. It is important for us to keep in touch with our own world.

Answer: B — It is impossible for us to be immune from outside influence.

None of us are immune to the influences of our own world, and let us not kid ourselves that we are untouched by the things and the people in our life.

Analysis

Paraphrase

  • None of us are immune to the influences of our own world ↔ It is impossible for us to be immune from outside influence

Why the other options are wrong

  • A.
  • C.
  • D.

20. What does the speaker say Fred should do first to improve his quality of life?

  • A. Make up his mind to start all over again.
  • B. Stop making unfair judgements of others.
  • C. Try to find a more exciting job somewhere else.
  • D. Recognise the negative impact of his coworkers.

Answer: D — Recognise the negative impact of his coworkers.

However, if Fred ever wants to improve his quality of life, the first thing he’ll need to do is recognize what has been going on all these years.

Analysis

Paraphrase

  • recognize what has been going on all these years ↔ Recognise the negative impact of his coworkers

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • C.

21. What does the speaker say about psychiatrists?

  • A. They are quite susceptible to suicide.
  • B. They improve people’s quality of life.
  • C. They suffer a great deal from ill health.
  • D. They help people solve mental problems.

Answer: A — They are quite susceptible to suicide.

Psychiatrists have a higher incidence of suicide in their profession for related reasons.

Analysis

Paraphrase

  • Psychiatrists have a higher incidence of suicide in their profession ↔ They are quite susceptible to suicide

Why the other options are wrong

  • C.
  • B.
  • D.

22. What does the speaker say about the American dollar bill?

  • A. Few people can identify its texture.
  • B. Few people can describe it precisely.
  • C. Its real value is open to interpretation.
  • D. Its importance is often over-estimated.

Answer: B — Few people can describe it precisely.

Many can identify it by its sound or texture. But few people indeed can accurately describe the world’s most powerful, important currency.

Analysis

Paraphrase

  • few people indeed can accurately describe ↔ Few people can describe it precisely

Why the other options are wrong

  • A.
  • C.
  • D.

23. What does the speaker say about the exact composition of the American dollar bill?

  • A. It has never seen any change.
  • B. It has much to do with color.
  • C. It is a well-protected government secret.
  • D. It is a subject of study by many forgers.

Answer: C — It is a well-protected government secret.

the exact composition of the paper and ink is a closely guarded government secret.

Analysis

Paraphrase

  • a closely guarded government secret ↔ a well-protected government secret

Why the other options are wrong

  • A.
  • B.
  • D.

24. Why did the new American government mint only coins for common currency?

  • A. People had little faith in paper money.
  • B. They could last longer in circulation.
  • C. It predicted their value would increase.
  • D. They were more difficult to counterfeit.

Answer: A — People had little faith in paper money.

Because of this lack of faith, the new American government minted only coins for common currency.

Analysis

Paraphrase

  • people had little regard for paper money ↔ People had little faith in paper money

Why the other options are wrong

  • B.
  • C.
  • D.

25. What have generations of American politicians argued for?

  • A. The stabilization of the dollar value.
  • B. The issuing of government securities.
  • C. A gold standard for American currency.
  • D. A steady appreciation of the U.S. dollar.

Answer: C — A gold standard for American currency.

American history has seen generations of politicians argue in favor of a gold standard for American currency.

Analysis

Paraphrase

  • argue in favor of a gold standard for American currency ↔ A gold standard for American currency.

Why the other options are wrong